Månen

Universet hovedside

Fakta om Månen

Omkrets 10 914 km2
Avstand til solen 147,1 millioner km
Temperatur (Celsius) -150 til +130
Hastighet rundt Jorden 3700 km pr time (1 km pr sekund)
Avstand til Jorden 384 000 km
Tyngdekraft 1,64 m/s2
Omløpstid 27,3 dager
Temperatur (Celsius) -230 til +123
Masse 7,35 *10^22 kg
Volum 2,2 * 10^10 km^3

Månen er eneste naturlige satelitt i bane rundt Jorden. Den er også det eneste himmellegeme mennesker har besøk. Første gang mennesker var på månen var med romfergen Apollo 11 i 1969. Det var Amerikaneren Neil Armstrong som fikk æren å være det første mennesket som satte sine ben på den. Månen går i bane rundt Jorden, den bruker 27,3 dager på en runde. Men i motsetning til Jorden snurrer ikke månen rundt sin egen akse, men har det som kalles for en bundet rotasjon rundt Jorden. Det betyr at den samme siden alltid vender mot Jorden. Vi kaller ofte siden som vender bort fra Jorden for "the dark side of the moon", men dette har ikke noe med at det aldri er sol her, for det er mer sollys på baksiden av månen enn på den siden som vender mot Jorden. Dette skjer fordi jorden til tider blokerer for solen.

Månen er relativt langt oppe på himmelen, men påvirker likevel livet på Jorden med blant annet flo og fjære. Og selv om det er over 50 år siden vi for første gang gikk på månen er fotsporene der selv den dag i dag, dette er på grunn av sin svake atmosfære.
Det har aldri vært noen form for liv på månen, men etter at mennesker har vært på besøk har avfall/septik blitt dumpet der. Så sjansen er stor for at det faktisk finnes liv på månen i form av bakterier fra mennesker.

Månen sin oppbygging

jorden sett fra månen Hvordan oppstod månen og hva er der oppe? Det har blitt gjort funn av små mengder gasser som kan tyde på en veldig svak atmosfære, men disse er så små at selv små krater som ble dannet av meteornedslag for flere 100 millioner år siden ennå er på overflaten. Overflaten på månen er tørr og full av krater, men det har blitt påvist vann på månen i form av is i dype krater ved polene.
Russland var veldig aktive i oppstarten av å utforske verdensrommet og månen, dette kommer vi nærmere tilbake til i kapittelet Melkeveien. Men når det kommer til undersøkelser av månen så var Russland første til å lande der, og de var de første til å ta bilde av baksiden av månen. Begge disse hendelsene var med ubemannede sonder i 1959.

Månen er faktisk ikke helt rundt som en kule, den er svakt formet som et egg, dette er pga den bunde rotasjonen den har til Jorden. Selv om Månen bare har ca 1/4 av omkretsen til Jorden, så er den likevel større enn Pluto, som nylig ble "degradert" fra planet til dvergplanet. Tyngdekraften på månen er veldig mye lavere enn på Jorden, faktisk så lav at dersom du veier 100 kg på Jorden, så vil du bare veie 16,6 kg på Månen!

Det er flere teorier på hvordan Månen ble til, men teorien som har størst oppslutting blant vitenskapsfolk er teorien om at 2 planeter kolliderte og at mye støv, gasser og steiner ble slynget ut i bane rundt Jorden. Med tiden ble dette samlet og dannet månen som vi kjenner den i dag. Månen har faktisk vært 10 ganger nærmere Jorden en det den er i dag, og den beveger seg faktisk bort! Men denne avstanden øker med bare 3,8 cm pr år. Månens volum i forhold til Jorden er 2%, og hvis vi regner i masse blir det ennå mindre: 1,2%.

måneferd apollo 10 fakta om månen månen bakside krater på månen månen dannelse opprinnelse månens faser

Månen og mennesker

månen månefaser faser Månen og dens faser har i all tid vært forbundet med sagn og mystikk. Alt fra vampyrer og varulver til kjærlighetserklæringer har blitt knyttet til dette himmellegemet. Månen har flere faser, alt fra fullmåne (at hele månen lyser opp) til måneformørkelse (at Jorden skygger for månen slik at den ikke lyser opp). Man regner med at månen er nesten like gammel som Jorden, 4,5 milliarder år gammel.

Det er mange måner i vårt solsystem, faktisk har 6 av vårt solsystems 8 planeter måner. Fra Jordens ene til Saturn sine 82 måner! Det har blitt oppdaget 205 måner fordelt på disse 6 planetene, samt 6 måner i bane rundt dvergplaneter. Det går faktisk måner rundt asteroider, såkalte asteroide måner. Og det oppdages til stadighet nye måner. Vår måne er faktisk den største naturlige satellitten i forhold til sitt primærlegeme som vi vet om.

Det var et skikkelig romkappløp mellom USA og Sovjetunionen i 10-årene etter 2. verdenskrig. Og etter at Sovjet hadde slått USA på målstreken flere ganger med å være første nasjon med blant annet en menneskeskapte satelitt og første til å send et menneske ut i verdensrommet, var iveren til USA stor for å være først til månen. Apollo 11 var en amerikansk romekspedisjon, som sendte de første menneskene til månen. Oppskytingen fant sted fra John F. Kennedy Space Center 16. juli 1969, og landingsfartøyet landet på månen 20. juli, 1969. Mannskapet bestod av Neil Armstrong, Edwin "Buzz" Aldrin og Michael Collins. Neil Armstrong fikk æren av å være det første mennesket til å gå på månen, og 20 minutter senere ble Buzz Aldrin den andre personen i historien til å sette sine føtter på månen. Michael Collins hadde ansvaret for fartøyet som gikk i bane rundt månen og satte dermed aldri sine ben på månen. Forsøkene til Apollo-programmet hadde kostet flere amerikanere livet og det var stor spenning knyttet til om Apollo 11 ville lide samme skjebne, men alle 3 kom seg trygt hjem fra månen, og ble hyllet som helter.

eclipse månen måneformørkelse månen solformørkelse månen månelanding apollo